Tarkastelussa vegaaninen maito

Tarkastelussa vegaaninen maito

Tämän ajan yksi kuumimpia ruokakeskusteluja liittyy maitotuotteita koskeviin eettisyys – ja terveellisyyskysymyksiin.

Monet ovat jättäneet perinteisen lehmänmaidon täysin, vedoten muun muassa sen luonnottomuuteen ihmisravintoja ja maidontuotantoon liittyvään teollisuuteen, jossa lehmä on alistettu kuin orjaksi tuottamaan täysin luonnonvastaisen määrän maitoa, toisen lajin käyttöön. Hetken asiaa pohdittuaan, voi moni varmasti todeta, että väitteissä on perää, mutta useat liputtavat silti edelleen lehmänmaidon terveellisyyden puolesta ja ottavat edellä mainitut puheet suorastaan henkilökohtaisena loukkauksena. Nykymaailma tosin haastaa päivittäin ihmispolon miettimään omia valintojaan ja vanhoja tapoja, joiden kyseenalaistaminen tuskin on koskaan huono vaihtoehto.

Veganismista puhutaan usein, kuin ohimenevästä trendistä, mitä se joidenkin osalta varmasti onkin, mutta yhä useammat ovat muuttaneet ruokavalionsa täysin kasviperäisiin tuotteisiin, ja voivat puheidensa perusteella paremmin kuin koskaan aiemmin. Ruokavaliokeskustelut herättävät, syystä tai toisesta, aina varsin suuria tunteita ja ihmiset rakastavat ottaa osaa, joko kritisoiden tai ylistäen. Maito on ehdottomasti yksi eniten tunteita nostattavimmista aiheista, lihan rinnalla. Maito on suomalaisille kuin pyhä eliksiiri, johon ei saisi koskea edes sanojen tasolla ja sitä koskeva kritiikki täytyy visusti pitää poissa yleisistä keskusteluista. Tämä toisaalta vain lisää vettä myllyyn maidon vastustajien taholta ja verbaalinen sota on valmis. Maidon välttely toki vaikuttaa pitkällä tähtäimellä myös maamme maitoteollisuuteen ja sitä kautta koko maatalouteen, joten pelkäksi puheeksi ja henkilökohtaista elämää koskevaksi valinnaksi se ei kuitenkaan välttämättä jää. Mitä maidosta pitäisi nykyään ajatella? Asiaa kannattaa ehkä lähteä tarkastelemaan muuta kautta, kuin Facebookin kommenttikentistä ja pohtia, mitä hyötyjä ja haittoja maitotuotteilla todellisuudessa onkaan ja mitä siirtyminen vegaanituotteisiin tarkoittaisi, niin globaalissa mittakaavassa, kuin oman ruuansulatusjärjestelmän osatalkin?

Vegaanituotteet vs. maitotuotteet

Vegaanituotteet vs. maitotuotteet
Vegaanituotteet vs. maitotuotteet

Tässäkin tekstissä on melkein pakko käydä vertailemaan vegaanituotteiden ja perinteisen maidon hyötyjä ja haittoja. Meille on kerrottu maidon erinomaisuudesta niin kauan kuin maitoa on juotu. Sen kerrotaan olevan mainio D-vitamiinin lähde ja vertaansa vailla oleva kalsiumpommi. Joidenkin mukaan maidon d-vitamiini on kuitenkin lähinnä jälkikäteen lisättyä, eikä ihminen tarvitsekaan maidosta saatavaa kalsiumia luiden kestävyyden tukemiseksi. Mitä me maidosta sitten saamme? No proteiinia ainakin! Vaikkakin maidon proteiini ei ilmeisesti olekaan parasta proteiinia, päin vastoin. Suurin osa väittämistä perustuu puhtaasti nettikeskusteluihin, joissa faktat kokevat helposti varsin mullistavia muodonmuutoksia ja mielipiteet sekoittuvat varmaan tietoon. Viimeisten tutkimusten mukaan, maito sisältää runsaasti B12- vitamiinia, D-vitamiinia ja jodia, joita kaikkia ihminen elimistönsä toimintaan tarvitsee. Maidon käyttö jossain määrin kasvattaa nuorten ihmisten luumassaa ja saattaa jopa ehkäistä suolistosyövältä. Mikäli maidon käyttö on erittäin runsasta, voi se osaltaan kuitenkin nostaa muun muassa eturauhassyövän riskiä ja saattaa sillä olla yhteys Parkinsonintautiinkin. Useat tutkijat ovat tunnustaneet, että aikuisten maidon juonnilla ei varsinaisesti todeta olevan niin suoria terveysvaikutuksia, että sitä voisi edes suositella. Maitovalmisteiden käyttöä ei toisaalta myöskään tarvitse kokonaan lopettaa, ellei sitten havaitse sen aiheuttavan selviä, epäsuotuisia reaktioita.

Vegaaniset maidot valmistetaan yleensä manteleista, kaurasta, soijasta tai muusta vastaavasta kasviperäisestä tuotteesta. Terveysvaikutukset riippuvatkin täysin siitä, mistä maito on valmistettu. Soija on esimerkiksi oivallinen proteiininlähde, hasselpähkinä sisältää runsaasti B- ja E- vitamiineja ja mantelimaito sen sijaan on varsin vähärasvaista ja sisältää verrattaen pienemmän määrän sokereita kuin lehmänmaito. Vegaaniset maidot ovat usein myös ekologisempi ja eettisempi vaihtoehto lehmänmaidolle, riippuen tietysti siitä, mistä maito on peräisin maantieteellisesti ja kuinka se on valmistettu. Vegaanisia maitoja on helppo valmistaa myös itse esimerkiksi kotimaisesta kaurasta, jolloin alkuperä on varmasti selvillä. Kauramaidon terveyshyödyt tosin jäävät varsin vähäiseksi, eikä vedä vertoja lehmänmaidon vitamiini- ja proteiinipitoisuuksille.