Suomen parhaat maidonjalostajat

Suomen parhaat maidonjalostajat

Maito ja maidosta tehtävät tuotteet ovat kuuluneet suomalaiseen ruokavalioon vuosisatoja. Maidosta voidaan jalostaa mitä maukkaimpia tuotteita, ja se on lisäksi monien erilaisten ravintoaineiden lähde. Voidaankin sanoa, että maito on yksi kotimaisen ruokakulttuurimme peruskivistä.  Esimerkiksi osteoporoosiliitto suosittelee maitoa yhtenä parhaista kalsiumin lähteistä ja luuston lujuuden ylläpitäjistä.

Suomessa tuotetaan vuosittain lehmänmaitoa yli 2 miljardia litraa, ja siitä taas jalostetaan maidon lisäksi mitä erilaisimpia tuotteita, kuten jogurttia, juustoja, kermaa, piimää, rahkaa, ja useimpien erityisherkkua, jäätelöä. Nykyään ruokakulttuurimme saadessa lisää uusia piirteitä ja ulkomaisia vaikutteita, ei pidä unohtaa erilaisia ruoanvalmistuskermoja, smetanaa, ruoka- ja herkuttelurahkoja, joita on varmastikin kymmeniä eri makuja. Eikä maitokaan ole enää ihan sama asia, kuin vuosikymmeniä sitten. Nykyään on saatavilla vähälaktoosista tai täysin laktoositonta maitoa, iskukuumennettua UHT-maitoa, luomumaitoa, ternimaitoa ja yömaitoa.  Yksi hyvin säilyvä ja kätevä keksintö on maitojauhe. Tuotantomaidon laatu on myös asia, jota seurataan Suomessa tarkalla mittarilla, ja voidaan sanoa, että yli 95 prosenttia suomalaisilla tiloilla tuotetusta maidosta on priimalaatuista, mikä on erinomainen asia kuluttajan kannalta. Mutta mitä kotimaisia yrityksiä pidetään parhaina? Lähdetäänpä tarkastelemaan muutamia niistä.

Valio

Suomalaisista maitotuotteista ei varmasti voida puhua ilman että esiin nousee Valio Oy. Tämä yritys on suurin maidonjalostaja Suomessa, ja sillä on pitkä historia. Valio perustettiin vuonna 1905 tavoitteenaan valvoa vientivoin laatua. Seuraavaksi vuonna 1909 laajennettiin toimiala koskemaan myös muita maitotuotteita, ja lopulta vasta 1920-luvulla Valion kotimaankauppa ohitti ulkomaankaupan määrän. Tällä hetkellä Valio on suurin suomalainen elintarvikkeiden viejä, ja Valion tuotteita viedään melkein 60 maahan. Valio-konsernilla on myös ulkomailla tytäryhtiöitä, joista kaukaisimmat Yhdysvalloissa ja Kiinassa asti.

Valion tuotekehitys on erittäin aktiivista, ja se julkistaakin vuosittain yli 100 uutta tuotetta, tällä hetkellä valikoimissa olevan noin 1000 tuotteen rinnalle. Valio myöskin lisensoi teknologiaosaamistaan meijeriyrityksille ympäri maailmaa, yhtenä esimerkkinä laktoosittoman maidon valmistusmenetelmä, joka on myyty kuuteen eri maahan. Valio on valittu vuonna 2016 Suomen vastuullisimmaksi tuotemerkiksi, kolmannen kerran peräkkäin. Eikä sovi unohtaa menestystä Valion merkkien Oltermannin ja Oivariinin suhteen Luotetuin Merkki – tutkimuksissa, joita Valitut Palat -lehti järjestää vuosittain. Voimme varmasti ymmärtää miksi Valio on valinnut tunnuslauseekseen Rakkaudesta suomalaiseen maitoon!

Arla

alkoi villasta

Arla Oy:llä on Suomessa hieman lyhyempi, mutta sitäkin värikkäämpi historia. Nimittäin Hjalmar Ingmanin vuonna 1972 perustama Hj. Ingman Oy myytiin vuonna 2008 Arla Foodsille, jonka jälkeen yhtiö toimi muutaman vuoden Arla Ingman -nimellä. Toukokuussa 2014 lopulliseksi nimeksi muodostui Arla Oy. Hjalmar Ingman toki aloitti aikoinaan jo 1920-luvun lopussa viilin myymisen Helsingin Kauppatorilla, ja teollisesti toiminta alkoi 1961 meijerin valmistuttua Sipooseen, mutta silloin toimittiin vielä kommandiittiyhtiönä. Jotkut meistä ehkä muistavat 1970-luvulta Ingmanin makoisat maustetut jogurtit, jotka olivat uusinta uutta silloin.

Arla on Suomessa toiseksi suurin meijeriyrityksistä 20 % markkinaosuudellaan, ja se jalostikin vuonna 2018 huimat 220 miljoonaa litraa kotimaista maitoa. Arlalla on tällä hetkellä Suomessa kolme meijeriä, Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä Sipoossa. Jokainen meistä siis voi löytää kaupan maitohyllyltä oman suosikkimme Arlan valikoimista.

Juustoportti

Viimeisenä luomme katseen erääseen eteläpohjalaiseen perheyritykseen, nimittäin Juustoporttiin, josta on kasvanut varteenotettava tekijä kotimaisilla markkinoilla.  Juustoportin perusti Timo Keski-Kasari vuonna 1989, ja alusta asti sen päätuotteita ovat olleet juustot. Tämän yrityksen peruskivet muurattiin, kun Keski-Kasari opiskellessaan agrologiaa teki yhdessä vaimonsa kanssa opinnäytetyön Juustoportti-nimisestä kuvitteellisesta yrityksestä. Tästä ideasta tuli pian totisinta totta, kun tuotanto aloitettiin Jalasjärven Hirvijärvellä. 1990-luvun puolivälissä, kun yritykseen oli palkattu sveitsiläinen juustomestari, alkoi voittokulku toden teolla. Nykyään Juustoportti on Suomen suurin leipäjuuston ja kellaroitujen juustojen valmistaja. Näistä runsasaromisista kellarijuustoista suosituin on Viinitarhurin juusto, jota kypsytetään peräti 6-8 kuukautta välillä punaviinillä sivellen. Juustoportin tuotteet ovat voittaneet lukuisia palkintoja ulkomailla, ja itse yritys myös kotimaassa.

Voimme lopuksi todeta, että mitä maitoon ja siitä jalostettuihin herkkuihin tulee, emme voisi olla paremmissa käsissä Suomessa. Paitsi, että maidon tuotantoa ja jalostusta valvotaan tarkasti, meitä hemmotellaan aina vain uusilla, toinen toistaan maistuvammilla tuotteilla. Mikähän uutuus meitä seuraavaksi odottaa?