Suomalaisessa Maidossa On Suuret Antibioottijäämät

Suomalaisessa Maidossa On Suuret Antibioottijäämät

Suomalaiselle karjalle varsinkin maitotuotannossa syötetään paljon ja usein antibiootteja, jotta ehkäistään muun muassa nisätulehduksia paljon maitoa tuottavien lehmien osalta.

Nisätulehduksen takia maitoa ei voi lypsää ja näin maitotuottaja menettää tulojansa. Siksi antibioottien käyttö on vieläkin yleistä, vaikka suurimmassa osassa maailmaa ne ovat kiellettyjen listalla, sillä mikrolääkejäämät maidossa ovat aiheuttaneet ihmisille uusia terveydellisiä ongelmia. Elintarvikeviranomaisten mukaan maidon antibiootti jäämien määrä on noussut hälyttävästi ja jopa Euroopan Unioni on antanut lausunnon, että Suomen pitäisi saada jäämät alenemaan. Toisaalta sitten myös maitoalan asiantuntijat kertovat antibioottien käytön olevan erittäin tarkasteltua ja lehmä, joka on antibiootti kuurin alaisena, sen maitoa ei ennen kuin kaikki testin näyttämät lääkejäämät on poistunut maidosta, sekoiteta meijerimaitotuotantoon ollenkaan mukaan. Jos jossakin lukuisista antibiootti tutkimuksista meijerimaidon missä tahansa vaiheessa huomataan, että maidosta löytyy jäämiä, koko erä oli se sitten maitoautollinen tai jopa siilollinen maitoa hävitetään. Tästä onkin sitten kuluttajan vaikea päätellä ja pohtia, mikä näistä faktoista pitää todellisuudessa paikkaansa ja mikä ei. Kun tietoa on saatavilla paljon, on vaikea lähteä analysoimaan kumpi kanta pitää todellisuudessa paikkaansa. Ehkäpä kuluttajan on hankittava kotikäyttöinen maidon antibiootti jäämien tutkinta ja testaus laitos itsellensä, jotta maidosta mitä hän juo, ottaisi mitään selvää.

jäämien tutkinta ja testaus laitos itsellensä, jotta maidosta mitä hän juo, ottaisi mitään selvää.

Maito ja Kalsium

Maito ja Kalsium
Maito ja Kalsium

Maito ja sen sisältämän kalsiumin sanotaan olevan ihmisille erittäin tärkeää. Suomalaiseen maitoon lisätään myös D-vitamiinia kalsiumin imeytymisen vauhdittamiseksi. Kalsiumin tarpeellinen santisuositus jää siltikin suomalaisilla usein alakanttiin ja koska kansansairautenamme on ollut osteoporoosi, eli luukato, olemme kautta aikain hehkuttaneet ja kehuneet maidon terveysvaikutuksia. Kummallista kuitenkin on se, että Aasian maissa esimerkiksi maitoa ei juurikaan käytetä ollenkaan, saati sitten muitakaan maitotuotteita. Ja noissa maissa osteoporoosin ei löydetä olevan yhtään samalla tasolla kuin suomalaisten. Tämä siksi, että kasvisruuassa ja kasviksissa on todella runsaasti niin kalsiumia kuin muita elintärkeitä mineraaleja ja kivennäisaineita. Kasviksista saa pienemmällä vaivalla paremmin imeytyvän kalsiumin lähteen ja d-vitamiini määrän kuin maidosta. Maidosta ja maitotuotteista sanotaankin, niiden vain lisäävän kehossamme kroonista tulehdusvaaraa ja tulehduttavan suolistoamme. Se, miksi maito sitten kautta aikojen löytyy kaikista suomalaisista ruokaympyröistä ja ruoka suosituksista onkin oleellinen kysymys. Ehkäpä siksi, koska maito on yksi isoimmista tuotetuista tuotteistamme elintarvikkeissa Suomessa ja Valion ylivalta on ollut tähän mennessä hyvä rahan ja vero rahojen tulonlähde valtiolle, kunnes kilpailun kautta markkinoille saapui muitakin maidontuottajia muualta kuin Suomesta. Valion toiminta sen jälkeen, kun muun muassa Ruotsalainen yhtiö alkoi myymään maitoa Suomessa, oli kilpailukiellon vastaista, sillä he laskivat maidon hintaa niin alas, ettei kilpailijalla ollut mahdollisuuksia osallistua kilpailuun. Tämä nostettiin kuitenkin barrikadeille ja Ruotsalainen maidontuottaja voitti oikeus kiistan. Siltikään, vielä tänäkin päivänä esimerkiksi kunnalliset ravintoterapeutit suosittelevat maitoa ja maitotuotteita niin kuin lähes kaikki muutkin lääketieteen saralla. Kouluissa toitotetaan asiasta, mutta kysyvä ja mietteliäs kuluttaja on kuitenkin lähtenyt tätä kyseenalaistamaan ja kauppojen hyllylle saapuu kilpailevia tuotteita kuten soija maitoa, kookosmaitoa ja jopa kahviloistakin saa vaikkapa maukkaan ja terveellisen kahvin nykyään kauramaidolla höystettynä. Onko maidon aikakausi sitten ohi, sitä ei tiedetä, mutta maidon korvaaminen muilla imeytyvimmillä kasvisperäisillä vaihtoehdoilla ei missään nimessä ole askel taakse päin vaan se on askel eteenpäin ja iso harppaus kohti terveellisempää elämää. Se on myös paljon ekologisempi vaihtoehto, sillä noita vaihtoehtoisia maidon kaltaisia tuotteita ei tarvitse säilöä kylmässä niiden varastoinnin ja kuljetuksen ajan, vasta silloin kun purkki avataan.