Suomalainen viili

Suomalainen viili

Suomalaisten ruokakauppojen hyllyt notkuvat erilaisia viilituotteita. Viili kuuluu todella monien suomalaisten arkeen. Viiliä syödään niin aamupalalla, välipalana kuin iltapalanakin. Viili on mukavan viileä ja maukas tuote. Se on helppo ottaa mukaan, vaikka työpaikalle. Viili on suomalainen perinneruoka. Viilillä on Suomessa pitkät perinteet. Suomessa viiliä on valmistettu teollisesti jo 1960-luvulta, eli viiliteollisuudella on jo vuosien kokemus takanaan. Viili nousi suomalaisten suosioon tietysti jo ennen sen teollisen valmistuksen aloitusta. Viiliä on valmistettu maatiloilla jo vuosia ennen teollisuuteen siirtymistä. Viilit valmistetaan edelleenkin perinteisten vanhojen reseptien mukaisesti. Viili on hapanmaitotuote, joka venyy ja vanuu. Viili eroaa perinteisestä jugurtista niin maultaan kuin koostumukseltaankin.

Viilejä on tarjolla nykyään todella paljon. Perinteinen maustamaton viili on varmasti ikuinen klassikko, joka pysyy markkinoilla iät ja ajat. Maustamattomaan viiliin voi lisätä, vaikka talkkunajauhoa tai marmeladia, ihan oman maun mukaan. Perinteisten viilien lisäksi markkinoilla on nykyään erilaisia maustettuja viilejä. Makuja löytyy ainakin seuraavasti: mansikka, persikka, päärynä, hedelmäpommi, vadelma. Lisäksi erilaisia kausituotteita on näkynyt kauppojen hyllyillä, kuten esimerkiksi lakritsiviili. Näiden lisäksi markkinoilla on ollut jo vuosikaudet perinteinen viili hillopohjalla. Hillopohjana on löydettävissä ainakin ruusunmarja ja vadelma. Perinteiset viilit tekevät hyvin kauppaansa, mutta erilaiset kausituotteet ovat tehneet myös hyvää tulosta.

Jos perinteiset kaupan tarjoamat viilit eivät enää innosta tai kiinnosta maultaan, voi viiliä valmistaa myös ihan kotona. Erilaisia viilireseptejä on löydettävissä internetissä. Kotivalmisteisilla viileillä voi saada hieman vaihtelua makumaailmaan. Viilin valmistaminen kotona ei ole monimutkaista, jos vaan seuraa ohjeita tarkkaan eikä hyppää vaiheiden ohi. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla viilin valmistusta kotona, silloin tuote on varmastikin bio isolla B:llä.

Maistuuko viili ulkomaalaisille?

Viili on todellakin suomalainen erikoisuus. Se ei maistu kaikille, ei edes Suomen maanrajojen sisällä. Osa viilin uusista maistelijoista maistaa viiliä mielellään, mutta se saattaa aiheuttaa joillekin puistatusta. Viili ei ole kovin makea tuote ja täten se saattaa karkottaa osan maistelijoista tiehensä. Viilin rakenne on myös monille ulkomaalaisille myös outo, sitä katsellaan ja ihmetellään. Venyvä viili saa aikaan ihmetteleviä katseita. Osa ulkomaalaisista tosin ihastuu viiliin, kun huomaa että se onkin oikeastaan hyvä vaihtoehto ainaiselle jugurtille. Viili ei ole myöskään niin äitelä kuin jugurtti usein ulkomailla varsinkin on, joten se saattaa voittaa pisteet tällä ominaisuudella kotiinsa.

A bowl of food on a plate

Description automatically generated
Maistuuko viili ulkomaalaisille?

Suomen ulkopuolella viiliä ei juuri tosin kaupoissa näy. Vain todella harva maa on ottanut viilin ruokakauppojensa valikoimiin. Viiliä löytyy lähinnä vain muista Pohjoismaista Suomen lisäksi. Jotkut saksalaiset kaupat ovat satunnaisesti ottaneet viilin valikoimiinsa, mutta lähinnä vain hieman erilaiseksi kampanjatuotteeksi. Tällaiset kampanjatuotteet valitettavasti häviävät ajan mittaan kaupoista, mutta saattavat toki tulla uudelleenkin, jos niiden suosio on osoittautunut positiiviseksi. Joissakin muissakin maissa on satunnaisesti näkynyt erilaisia viilituotteita, mutta silti aika harvakseltaan.

Lopuksi

Viilin suosio Suomessa on siis korkealla ja korkealla sen suosio varmasti pysyy myös tulevaisuudessa. Viili on todella kätevä tuote, sillä sen suosiokin osaltaan selittyy. Viili kun sopii syötäväksi niin moneen vuorokauden aikaan. Viilin erilaisia versioita kehitellään luultavasti tulevaisuudessakin, jotta viileille saadaan hieman vaihtelua. Viili kotimaisena tuotteena saa ihmiset kuluttamaan viiliä. Toivottavasti viiliä saataisiin vietyä myös ulkomaille lähitulevaisuudessa suuremmassa määrin, sillä tämä tuote on äärimmäisen mielenkiitoinen ja maukas. Viilin kykyyn täytyy luottaa sen markkinoinnissa, maistiaisia kannattaa järjestää ja sillä sen markkinointia saadaan ehkä edistettyä. Viili upeana tuotteena voi lumota, vaikka koko Euroopan tai parhaassa tapauksessa jopa koko maailman!