Suomalainen Maito

Suomalainen Maito

Miksi me suomalaiset rakastamme maitoa niin paljon? Se on lähellä tuotettua ja sen takia helposti saatavilla, se on edullista ja kulttuurillisesti olemme tottuneet sen juomiseen ja sen käyttöön elintarvikkeissamme laajasti.

Jugurtit, piimät ja muut hapanmaitotuotteet kuten hapankerma, viili ja rahka kuuluvat lähes joka ikisen ostoskärryyn päivittäin. Samoin juustot, ruokakermat ja erilaiset jälkiruoka valmisteet löytyvät loppujen lopuksi lähes kaikkien ostoksista. Suomessa ollaan myös todella valmentuneita laktoosi intoleranssista. Laktoosi intoleranssi tarkoittaa sitä, että maidon hiilihydraateista juurikin maidon sokerille ollaan herkkiä ja sen syöminen aiheuttaa erinäisiä vatsavaivoja. Tosilla laktoosi intoleranssi on lievä ja he kestävät hieman maitotuotteita ja toisilla se on niin paha, että vatsa ei kestä hitustakaan edes muun muassa lääkkeen sisältämää laktoosi määrä. Lääkkeet sisältävät joskus laktoosia siksi, että se toimii oivana sidosaineessa pillerille. Laktoosi intoleranssi ei ole sama asia kuin esimerkiksi maito allergia, jolloin ollaan allergisia maidon proteiinille. Maito allergian oireet ovat vakavammat ja heille tehdyt maitotuotteet ovat iskukuumennettuja hyla-tuotteita. Hylamaidossa on laktoosia, vaikkakin paljon pienempiä määriä kuin normaali maidossa, mutta se ei takaa tuotteen laktoosittomuutta. Laktoosittomasta maidosta on poistettu kokonaan laktoosi. Tästä syystä laktoositon maito ei maistu makealle niin kuin hyla-maito, sillä hylamaidossa sokeri on vain pilkottu pienempään, jolloin se on helpompi sulattaa. Laktoosi intolerantikolle on olemassa lääke, joka on puhtaasti laktoosin pilkkojia sisältävä lääke. Mutta jos pilkkoja entsyymiä kehosta löydy ollenkaan, ei ole lääkkeestä hyötyä. Laktoosi intolerantikko kärsii ilmavaivoista, vatsan väänteistä, ripulista ja vatsan ympärillä tuntuvasta kivusta sen jälkeen, kun on syönyt laktoosista ruokaa ja juomaa.

Onko maito terveellistä?

Onko maito terveellistä?
Onko maito terveellistä?

Se, onko maito terveellistä, on ikuinen kiistan aihe. Maitotuotteita väitetään tarvittavan sen sisältämän kalsiumin takia. Vaikkakin kasviksista saman määrän kalsiumia saa imeytyvämmällä tavalla paljon helpommin. Siksi on kummallinen juttu, että Suomen lääketiedekin on maidon puolesta puhuja, vaikka ihan selkeää syytä sille ei ole, miksi emme laita suurempi panoksia kasvisten syömisen tärkeyteen. Maidossa on kalsiumia ja muitakin terveellisiä ravintoaineita ja muun muassa rahkaa on noussut monen urheilijan lempi välipalaksi siksi, että siinä on myös suuri määrä proteiinia. Kuitenkin lasillinen maitoa ja purkki rahkaa ei ole mitään verrattuna kupilliseen raikasta salaattia vaikkapa pavuilla höystettynä. Ei vitamiinien, ei kalsiumin, ei d-vitamiinin tai proteiinin kannalta. Suomalaiset ovat vain todella tottuneita maidon makuun ja sen antamaan pehmeyteen niin kahvissa kuin vaikka jälkiruuissakin, siitä ei pääse mihinkään. Mutta terveellisempiä vaihtoehtoja löytyy runsaasti, kun vain niihin jaksaa erehtyä. Maito on myös nykypäivänä suhteellisen kallista ja maitotuotteiden ekologisuus vaakalaudalla sen tarvitseman kylmäkuljetuksen takia. Myös eläinten oikeuksien puolesta maito on saanut hieman negatiivista kuvaa, sillä jatkuvasti maitoa puskevat lehmät usein kärsivät tulehduksista sekä monista puutteista, koska lehmä ei ole tehty tuottamaan maitoa jatkuvalla syötöllä. Jos asiaa tarkastellaan toisesta kulmasta, maito, oli se sitten ihmisen antamalla rintamaito lapselleen tai lehmän maito, ei mikään eläinkunnan eläimistä käytä maitoa tai juo sitä aikuisiällä. Se on tarkoitettu ravinnoksi vastasyntyneelle ja sisältää rasvoja ja muita tärkeitä aineksia niin paljon, että se auttaa vastasyntynyttä eläintä selviytymään ensimmäisten päivien, kuukausien tai vaikkapa puolen vuoden ajan ennen kuin sen oma ravintosysteemi on kehittynyt tarpeeksi, jotta se voi siirtyä syömään lajilleen ominaista ravintoa.