Maitotuotanto Suomessa

Maitotuotanto Suomessa

Suomen maitotuotanto on erittäin laajaa ja maitotuotteita on todella paljon ja niitä kehitellään koko ajan lisää. Maito ja siitä tehdyt tuotteet kuuluvat perinteisesti suomalaiseen ruokapöytään. Maito on monien ruokajuoma, juustoa käytetään leivillä ja ruuissa ja lisäksi syödään jogurtteja, viilejä ja vielä löytyy lukemattomia muita maitotuotteita, kuten kermaviiliä tai ranskankermaa. Kermavaahdosta puhumattakaan.

Maitotilat

Suomen maitoa tuottaa noin 300 000 lehmää. Nautoja on yhteensä lähes 900 000 kappaletta. Nykyisin yksi lehmä tuottaa vuosittain 8000 litraa maitoa. Suomessa maitoa kulutettiin vuonna 2012 n. 130 litraa vuodessa henkeä kohden. Maitotiloja on Suomessa vajaa 8000 kappaletta, lehmien keskimäärän ollen noin 36 kappaletta. Navettojen keskimääräinen koko on kuitenkin jatkuvasti kasvussa ja navettojen määrä laskussa.

Maito on usein nautatiloilla se pääasiallinen tuote ja n. 85% Suomen naudanlihasta tulee maitotilojen nk. sivutuotteena. Maitotiloilla syntyneet sonnit lähtevät lihantuotantoon ja lisäksi myös lypsyn lopettaneetn lehmät päätyvät lihaksi. Toki lihatilojakin on.

Lehmien maidontuotanto

Lehmien maidontuotanto
Lehmien maidontuotanto

Lehmä synnyttää eli poikii ensimmäisen vasikkansa usein parivuotiaana. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tuolloin lehmä aloittaa maidontuotantonsa. Maitoa voidaan alkaa vastaanottaa meijerille vasta neljä päivää poikimisesta. Maidontuotanto aluksi nousee, kunnes sen määrä tasaantuu kuukauden jälkeen. Lehmä antaa maitoa yhdellä lypsykerralla noin 15 litraa, vaikka määrä saattaakin kohota jopa yli 40 litraan. Lehmä poikii yleensä joka vuosi ja näin  maidontuotanto saadaan jatkumaan. Lehmä tuottaa elinikänsä asti noin 26 000 litraa maitoa, joka vastaa 200 henkilön vuosittaista maidon juontimäärää.

Nykyään suomalaisissa navetoissa käytetään paljon nk. robottilypsämistä. Tämä tarkoittaa, että ihmisen sijaan lypsämisen hoitaa robotti. Tämä nopeuttaa huomattavasti maidontuotantoa ja vähentää ja helpottaa meijereissä työskentelevien ihmisten työtä. Tämän lisäksi se nostaa maidontuotantoa 10-15%. Tämä tietysti tuo huomattavaa etua maidontuottajalle. Robotit tuovat tuottajalle sekä hyviä että haittapuolia. Yhtenä haittapuolena on utareiden likaiseksi jäämisen riski, sillä lypsyrobotti puhdistaa utareet aina samalla tavalla, jolloin likaisemmat utareet eivät välttämättä puhdistu kunnolla. Näin maitoon saattaa joutua epäpuhtauksia. Ihmisen täytyy siis huolehtia yleisestä puhtaudesta, jolloin lopputulos on puhdas. Kerätyn maidon laatua seurataan tarkasti. Maitoauto tarkistaa laadun heti hakiessaan maidon ja huonolaatuista maitoa ei oteta vastaan lainkaan. Lähes kaikki vastaanotetusta maidosta on priimaluokkaa eli E-luokkaa (luokat E, 1 ja 2, E:n ollessa paras). Tuottajan saama palkkio maidosta riippuu maidon laadusta. Mikäli maidon rasva- ja valkuaispitoisuudet ovat hyvät, maidontuottaja saa paremman hinnan.

Maitotuotteet

Suomen kaupoissa maitohyllyt ovat suuria ja niiden tuotevalikoima erittäin laaja. Muissa maissa ei välttämättä törmää läheskään yhtä suureen maitotuotteiden valikoimaan. Tuotteiden kirjo on valtava ja sen lisäksi eri tuotemerkit myyvät jokaisesta tuotteesta omaa versiotaan. Lisäksi tarvitaan laktoosittomia ja vähälaktoosisia tuotteita. Nykyään valikoimaan kuuluu myös erilaiset maitojuomat. Suomen lain mukaan maito tulee pastöroida bakteerien vähentämiseksi. UHT-maito steriloidaan. Maidosta erotellaan rasvat ja muut aineet, jonka jälkeen siitä valmistetaan joko maitoa tai maitotuotteita. Tärkeimmät tuotteet ovat juusto, jogurtti, kerma, piimä, viili ja jäätelö. Muita tuotteita ovat vanukkaat, kermaviili ja esimerkiksi maitojauhe. Maitojauhe valmistetaan maidosta kuivattamalla. Maitojauhe sekoitetaan veden joukkoon, jonka jälkeen sitä voidaan käyttää kuten maitoa. Näiden kaikkien eri tuotteiden rasvaprosentti vaihtelee tuotteittain ja kuluttajalle on tarjolla todella laaja valikoima.

Yhteenvetona Suomen maitoteollisuus on todella massiivista ja maidonkulutus on suurta, vaikka se onkin vähentynyt viime vuosina ihmisten muuttuneiden ruokavaliotottumusten myötä. Ja vaikka maitoa ei juotaisikaan, moni käyttää silti maitoa, jogurttia, jäätelöä ja muita maitotuotteita.