Ekologiset ruoat, jotka on tuotettu Suomessa

Ekologiset ruoat, jotka on tuotettu Suomessa

Ekologinen ruoka yleensä mielletään ruoaksi, joka on tuotettu niin, että se aiheuttaa mahdollisimman vähäisen haitan luonnolle. Ekologinen ja ilmastolle ystävällinen ruoka on kasvipainotteista, ruoan tuotannossa on vältetty turhaa pakkaamista, siinä on pyritty vähentämään ruokahävikkiä ja se on tuotettu lähellä. Ulkomaisen ruoan kuljetuksessa käytetty polttoaineen luoma rasite on luonnolle suuri ja siksi on parempi suosia lähellä tuotettua suomalaista ruokaa. Toisaalta kannattaa kuitenkin ottaa huomioon myös muut tuotantoon liittyvät asiat, kuten kastelu, torjunta-aineet ja koneiden käyttö. Yleisesti ekologisuudesta puhuttaessa viitataan kasvispitoiseen ruokavalioon, jolloin lihan kulutus minimoidaan ruokavaliosta. Tärkeää on kuitenkin syödä monipuolisesti, jotta saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet ravinnosta eikä kapseleina nautituista ravintolisistä. Moni suomalainen perinneruoka on jo itsessään ilmastoystävällistä, kunhan suosii lähellä tuotettua ruokaa ja satokauden tuotteita.

Suomessa tuotetut ekologiset ruoat

Peruna on kotimainen ekologinen tuote, jota kannattaa suosia. Se tarvitsee kasvaakseen vain vähän vettä ja on siksi ympäristön kannalta hyvä ravinnon lähde. Perunassa on myös luonnostaan aineita, jotka auttavat sekä tautien että sairauksien torjunnassa. Perunaa viljeltäessä ei siis tarvitse käyttää yhtä paljon torjunta-aineita kuin monien muiden vihannesten. Perunan suosio ruoanlaitossa on vähentynyt, mutta luonnon kannalta olisi hyvä, jos perunan käyttö lisääntyisi. Peruna on ekologisuuden kannalta paljon parempi kuin esimerkiksi riisi, joka tuodaan kaukaa ja sen viljelyyn tarvitaan paljon enemmän vettä. Lisäksi peruna on maukas ja edullinen vaihtoehto ruoanlaittoon! Kotimaiset villikalat ovat hyvä suomalainen vaihtoehto proteiininlähteeksi. Kotimaisilla villikaloilla tarkoitetaan kaloja, jotka pyydetään suomalaisista vesistöistä ja jotka elävät vapaasti ennen pyyntiä. Moni kala, kuten norjalainen lohi, tulee yleensä kasvattamoista, joka on ympäristölle haitallisempi vaihtoehto, koska ilmastovaikutukset ovat suuret. Suomalainen leipä sekä kaurahiutaleet ovat ekologisia ravinnonlähteitä.

Niiden ilmastovaikutus on pieni ja niistä saatavat kuidut ovat tärkeitä monipuolisen ruokavalion kannalta. Yksi poikkeus sääntöön kuitenkin on. Jos päätät syödä kaurahiutaleet puuron muodossa, kannattaa ilmaston kannalta välttää yksittäispakattuja puuropusseja. Ekologisuudesta puhuttaessa yleensä mainitaan lihan vähentäminen, joka auttaa vähentämään ilmaston kuormitusta. Tällöin yleensä puhutaan nimenomaan punaisesta lihasta. Suomessa hyvä vaihtoehto perinteisten naudan- ja sianlihan tilalle on riista, joka on paljon muita lihoja ekologisempaa.

Suomessa tuotetut ekologiset ruoat

Suosi sesonkiruokaa

Ekologisuuden kannalta on hyvä suosia sesonkiruokaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kannattaa syödä ruoka-aineita silloin, kun on kunkin aineksen satokausi ja kun kotimaisia tuotteita on saatavilla. Esimerkiksi, kesällä kannattaa suosia marjoja ja sieniä ja syksyllä omenoita. Kotimaiset kasvikset ovat mainiota ekologista sesonkiruokaa. Ne ovat satokaudella myös maukkaimmillaan ja edullisimmillaan. Omena ja muut kotimaiset hedelmät ovat ilmastoystävällinen vaihtoehto, ja niitä kannattaa suosia satokaudella ulkomaisten hedelmien sijaan. Marjat ja sienet joko itse poimittuina tai ostettuina ovat terveellinen ja ekologinen vaihtoehto kesäkauden ruokavalioon.

Marjat ovat maailmalla tunnettua superfoodia ja niistä saatavat hyvät terveysvaikutukset ovat kiistämättömiä. Lisäksi ne ovat ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto. Marjoja ja sieniä kannattaa myös pakastaa talven varalle, sillä ne säilyttävät hyvin makunsa sekä vitamiinit ja hivenaineet. Satokauden tuotteista puhuttaessa on hyvä mainita, että suomalainen kasvihuoneissa tuotettu ruoka on ilmastovaikutuksiltaan pienintä keväästä syksyyn. Tänä aikana voi hyvällä omalla tunnolla ostaa kasvihuoneissa tuotettuja marjoja, vihanneksia ja jopa sitrushedelmiä. Haasteen sesonkiruoan suosimiseen tuo Suomen ilmasto-olot ja neljä vuodenaikaa. Talvella ei ole mahdollista syödä satoruokaa, mutta silloin kannattaa ottaa huomioon muut ilmastotekijät tuotteissa. Näitä ovat paketointi, kuljetuksesta aiheutuva polttoaineen kuormittavuus ilmastolle sekä kasvattamiseen tarvittavan veden määrä ja torjunta-aineet. Sen sijaan, että ostaa ulkomaisia tuotteita talvella, voi ennakoida jo satokaudella ja laittaa osan marjoista ja kasviksista pakastimeen. Talvella voi sitten käyttää suomalaisia elintarvikkeita edes osan aikaa, kun kaivaa edellisen satokauden tuotteet pakastimesta. Vihannekset ja marjat säilyttävät vitamiinit hyvin, vaikka ne pakastaisivat, joten huolta ravinteikkuuden ehtymisestä ei ole.